Tel: 026 7410 410

13 december 2018/Hertog Alkmaar: Workshop ademhalingstraining

Datum/Tijd
Datum: 13/12/2018
Tijd: 10:30 - 12:00


HRV staat voor hartritme variabiliteit. Het hart slaat een aantal keer per minuut. In rust is dit meestal tussen de 60 en de 80 slagen. De tijd tussen de ene hartslag en de andere wisselt telkens subtiel. Er is variatie in het hartritme. Door wiskundige verwerking van die metingen kan op een computer heel goed zichtbaar worden gemaakt hoe die variatie eruit ziet.

De hartritme variabiliteit bestaat zodat het hart zich aan de telkens veranderende behoeften van lichaam en geest kan aanpassen. Hoe groter de hartritme variabiliteit, het vermogen tot variatie, hoe beter we ons kunnen aanpassen, kortom, hoe gezonder we zijn. Bij sporters zien we een grote hartritme variabiliteit. Bij het ouder worden en sommige aandoeningen neemt het af. We zien dus dat verschillende factoren van invloed zijn op de hartritme variabiliteit.

Te weinig lichaamsbeweging heeft er een negatieve invloed op. Voldoende lichaamsbeweging juist een positieve. Maar de hartritme variatie is niet alleen gevoelig voor lichamelijke factoren. Emoties verraden zich snel in de hartritme variatie. Aangename emoties zoals liefde, zorgzaamheid, blijdschap, waardering, enthousiasme, bevlogenheid en waardering laten vaak een meer samenhangende (coherente) hartritme variatie zien. Op het computerscherm zie je dan meer een gelijkmatige golvend patroon. Onplezierige emoties als angst, somberheid, zorgen, boosheid en frustratie laten een rommeligere curve met allerlei pieken en dalen, zien.

Voor het trainen van de hartritme variabiliteit wordt van bovengenoemde inzichten gebruik gemaakt. Ademhaling, lichaamsbeweging, relaxatie en opwekken van plezierige emoties worden gebruikt om de hart ritme variabiliteit te trainen en te verbeteren.

 

Locatie: Vergaderruimte 0.08d
Workshopgever(s): Active Living
Maximum aantal deelnemers: 12
Reservering verplicht!

Reserveringen

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.

Onze diensten

Bekijk onze menukaart en zie wat wij voor u kunnen betekenen.

Neem contact op

Heeft u interesse en wilt u graag meer informatie? Bel ons op 026-7410410 of mail naar info@activeliving.nl

ISO

Het managementsysteem van Active Living B.V. is goedgekeurd voor de volgende norm(en): ISO 9001:2015 en ISO 27001. Daarnaast is onze softwareleverancier ook ISO 27001 gecertificeerd.