Tel: 026 7410 410

Fit zijn is plannen

Wat is plannen?

Plannen is vooruitkijken! Een planning is een tijdschema waarin staat wat wanneer moet gebeuren. Je kunt de planning zo uitgebreid maken als je wilt door bv. ook de locatie, de randvoorwaarden en de benodigdheden te beschrijven. Een planning kan je helpen om je geformuleerde acties in de praktijk te (blijven) brengen. Een planning is voor iedereen anders. Belangrijk is om voor ogen te houden wat je met je planning wilt bereiken.

Waarom is plannen belangrijk?

Misschien herken je het dat je het gevoel hebt dat je geleefd wordt? Dat er dagen/ weken/ jaren voorbij razen? Kijk je terug op je leven en denk je misschien dit had ik beter kunnen doen?
Leer aan de ‘oorzaakkant’ te gaan staan door meer grip te krijgen op jouw dagen, weken en jaren door hier meer sturing aan te geven. Aan de oorzaakkant betekent dat je naar jezelf kijkt en kijkt naar jouw mogelijkheden kijkt om dat gedrag (anders) te doen om andere gevolgen ofwel resultaten te bewerkstelligen. Vanuit die gedachte gaan experimenteren

Leren: Plannen-Experimenteren-Evalueren

Wanneer jij aan de oorzaakkant staat van jouw leven dan bereid je je voor op jouw toekomst. Hoe wil jij in de toekomst gaan handelen? Neem de tijd om dit te overdenken. Hoe concreter jij voor ogen hebt wat jij wilt gaan doen, hoe doordachter jouw plan. Na dit plannen komt het uitvoeren ofwel de tijd voor het experimenten. Kijk vervolgens terug op jouw acties of deze ook daadwerkelijk behaald zijn. Doe dit met een positieve kritische blik om te leren van wat goed gaat en van dat wat beter kan!

Plannen is een vaardigheid en hier kun je heel goed in worden!

We plannen allemaal wel dagen. Misschien in je werk, in jouw sociale leven, misschien de vrije avonden, de weekenden of vakanties? Op het ene vlak zou dit misschien beter zijn dan in het andere vlak. Hoe staat het met jouw planning betreft dat wat jou fit maakt? Hoe bewust plan jij bijvoorbeeld jouw slapen, ontspanning, eten, beweging of tijd om naar buiten te gaan?  Wordt bewust van planning op de vlakken waarin jij nog zou willen verbeteren. De eerste stap hierin is bewustwording! Nadat je misschien bewust onbekwaam bent kunt je bewust bekwaam gaan plannen in jouw belangrijke thema’s. nemen.

Maak bewust tijd om te gaan plannen.

Om deze vaardigheid goed te beheersen heb je hier tijd voor te maken. Het plannen van je dag kan bijvoorbeeld in de avond ervoor of in de ochtend voordat je start met jouw bezigheden. Het kan ook helpen om wekelijks een moment te vinden om een weekplan te maken, eens per maand voor een maandevaluatie en eens per jaar voor een jaarevaluatie.

Download HIER de Active Living Jaarplanner die jou kan helpen hier een structuur in te vinden.
Ook kan een (online) agenda jou helpen of een levensplanner die online te vinden zijn of te koop in de winkel.

Plan bewust dat moment waar de keuze nog ligt!

Wil je gezond eten, meer sporten, meer ontspannen dan heb je je af te vragen welke momenten jij dan te plannen hebt? Is het al bij de boodschappen? Misschien daarvoor al bij het maken van een lijstje? Plan je de sportschooltijd in of heb je al te plannen hoe laat je ervoor de deur uit moet? Of heb je de afspraak ervoor op tijd weg te gaan? Waar ligt de keuze die er toe leidt dat jij ook daadwerkelijk dat gaat doen wat je wilt doen?

Dagdromen helpt, het is de kracht van de verbeelding

Dagdromen gaat vaak onbewust over onze persoonlijke doelen. Ze zorgen op een natuurlijke manier voor creativiteit en probleemoplossende vermogen. Je kunt door dagdromen je mentaal alvast een beetje voorbereiden op jouw toekomst. Gun jezelf de tijd dit dan ook te doen! Hoe zou het eruit zien als jij de doel hebt bereikt? Zet je onderbewuste aan het werk om hier comfortabel mee te geraken en jezelf hiervoor te motiveren!

Maak een realistisch SMART-plan

Stel je zelf een doel ten aanzien van gezond leven. Maak een heldere en beknopte omschrijving van wat je wilt bereiken. Het doel alleen is niet voldoende.  Maak je doel SMART. Wanneer jij alle vijf de punten afvinkt maak je het jezelf makkelijker om leerdoelen te behalen.

  • S: specifiek (maak concreet hoe het eruitziet als je het behaald)
  • M: meetbaar (kun je het afvinken?)
  • A: acceptabel (maak het stapje niet te groot)
  • R: realistisch (bedenk of et binnen de tijd ook mogelijk is)
  • T: tijdsgebonden ( welke tijd plan je ervoor?)

Door jouw doelen ‘SMART’ te maken ga je voorbij aan abstracte niet heldere doelen.

Begin met het eind in gedachten

Door te starten met het einde in gedachte zorgt ervoor dat je begint met een duidelijk beeld van je bestemming. Je moet weten waar je naar toe gaat om beter te kunnen begrijpen waar je nu bent en zodat de stappen die je neemt je altijd de juiste kant op brengen. Stephen Covey beschrijft dit in zijn boek ‘7 eigenschappen van effectief leiderschap’ uitgebreid. Breng een focus aan op jouw eindresultaat en maak er een ontwikkeldoel van om je hierheen te bewegen.

Doe het belangrijkste eerst en vervolgens de moeilijke dingen

Doe je dingen waar je het minste zin in hebt helemaal aan het begin van de dag. Anders ga je het uitstellenen en blijf je er de rest van de dag tegen aankijken.  Wil je hier meer over lezen lees dan ‘Slik die kikker’ van Brian Tracy. Train jezelf niet uit te stellen en de juiste prioriteiten te stellen. Hierover meer in sessie 13 over timemanagement.

Schrijf je planning op papier (of computer) en haal het uit je hoofd!

Dat wat je hebt ingepland en een plek hebt gegeven “ kan uit je hoofd”. Het hoofd werkt als een computer met tabbladen. Zet niet teveel tabbladen open, dit zorgt ervoor dat de computer vast kan gaan lopen. Sla op wat nodig is en sluit tabbladen af, plan in wanneer je de tijd wilt nemen om deze weer te gaan openen.

Leer om ‘nee’ te zeggen.

Beter leren plannen gaat niet als je overal maar ‘ja’ tegen zegt.  Een ‘ja’ tegen een ander is vaak een ‘nee’ voor jezelf. Ben jij je bewust van de keuzes die je maakt en leef jij je eigen plan?

Wijs niet naar anderen, maar neem zelf het initiatief!

We kunnen de schuld van het niet behalen van doelen bij anderen leggen, maar de enige die iets kan veranderen aan de situatie ben jezelf.

Plan reservetijd in voor onvoorziene zaken. 

Onze planningen kunnen soms wat ambitieus zijn en daarmee niet altijd even haalbaar. Hoe zeker ben jij zelf ervan dat je jouw plan ook zult gaan uitvoeren?

Verstoringen

Check bij jezelf of je zeker weet dat jouw plan ook haalbaar is! Weet je voor tenminste 80% zeker dat je dit doel gaat behalen? Of is er toch wel een grote kans op een verstoring die jouw plan kan laten mislukken? Misschien herken je bij het terugkijken en evalueren op jouw gestelde doelen dat je het misschien vaak half hebt behaald of niet? Dan was de stap waarschijnlijk toch te groot. Maak de stap voortaan dan nog kleiner, zo klein als nodig is dat je zeker weet dat je het gaat halen!

Hoe kan meer ‘support’ jou helpen om ‘door groen te rijden’?

Maak gebruik hulpmiddelen als een agenda, een levensplanner apps, timers en zeker ook van mensen uit je omgeving! Ons brein is snel afgeleid en kun je helpen te focussen door meer support in te schakelen om jouw gedrag te veranderen dat in lijn staat met jouw doel. Ben Tiggelaar legt uit in zijn boek ‘De ladder’ dat hoe meer support jij inzet hoe groter de kans van slagen is om jouw voornemens ook te realiseren. Het is toch ook bijna onmogelijk niet succesvol te worden wanneer jij de dag start met het groot uitschrijven van jouw dagdoel én jij door de dag heen een reminder krijgt op je mobiel in tekst én in een alarmvorm je herinnerd wordt én je aangemoedigd wordt door een vriend die naast je staat of jou door de dag heen belt én je steeds met post-its of foto’s herinnerd wordt aan jouw doel én jij ook nog een aan het einde van de dag verantwoording hebt af te leggen aan iemand? Maak er dus werk van om ook support in te zetten!

Bij support moet je aan alles denken dat het gewenste gedrag mogelijk maakt. Deze supporttechnieken kun je verdelen in categorieën die te maken hebben met de drie belangrijkste factoren voor gedragsverandering: capaciteit, motivatie en omgeving. Daarnaast kun je de supporttechnieken ook onderverdelen in sociale ondersteuning door mensen en fysieke ondersteuning door technieken.

  • Supporttechnieken die de capaciteit Bijvoorbeeld het volgen van een cursus, of iemand die je ondersteunt.
  • Supporttechnieken die de motivatie Bijvoorbeeld het zichtbaar maken van progressie in de app Habitbull.
  • Supporttechnieken die via de omgeving Bijvoorbeeld reminders in je werkomgeving of op je telefoon.

Mogelijke supportbronnen op een rijtje:
– Afspraken met de coach of de groep
– Volg een specifieke cursus of programma in dit thema
– (digitale) Agenda
– Lifeplanner (zie Hema of andere papieren versies)
– Weekplanningen ophangen (op whitebord of papier)
– Maak to do lijstjes; tip app: Microsoft To Do Lists & Tasks
– Zichtbaar maken van progressie. Tip de app Habitbull
– Gebruik reminders; Alarm/ timer op mobiel of horloge
– Post-its plakken met reminders
– Spullen klaar leggen in het voren
– App jezelf: Stuur Whatsapp berichten naar jezelf met jouw dagdoelen
– Een buddy vinden waaraan je verantwoording aflegt

Onze diensten

Bekijk onze menukaart en zie wat wij voor u kunnen betekenen.

Neem contact op

Heeft u interesse en wilt u graag meer informatie? Bel ons op 026-7410410 of mail naar info@activeliving.nl

ISO

Het managementsysteem van Active Living B.V. is goedgekeurd voor de volgende norm(en): ISO 9001:2015 en ISO 27001. Daarnaast is onze softwareleverancier ook ISO 27001 gecertificeerd.