Skip to main content
Tel: 026 7410 410

Werkplekonderzoeken

HOE CREËER JE EEN EFFICIËNTE EN GEZONDE WERKOMGEVING?

Op dit moment zijn veel mensen thuis aan het werk. Samen met een eventuele partner werkend in een geïmproviseerd thuiskantoor. Hoe creëer je een efficiënte en gezonde werkomgeving? Er zijn een aantal voorwaarden waaraan een ergonomische werkplek dient te voldoen. Een goede instelling van de werkplek is namelijk een voorwaarde om lichamelijke klachten te voorkomen of te verhelpen. 

De werkadviseur van Active Living kijkt graag met jouw medewerkers mee naar een gezonde lichamelijke werkhouding. Er zijn verschillende opties mogelijk voor de uitvoer van een werkplekonderzoek, deze opties worden op deze pagina uitgewerkt.

Onderwerpen die in alle werkplekonderzoeken meegenomen worden zijn de voorzieningen, werkhouding, de omgeving, oefeningen, rustmomenten en veel afwisseling op de werkplek. De verschillende opties voor de werkplekonderzoeken vind je verderop op deze pagina.

De verschillende opties voor de werkplekonderzoeken zijn:

1. Werkplekonderzoek op locatie

Individueel, zowel kantoor als niet-kantoor medewerkers 

Het algehele werkplekonderzoek is gericht op het voorkomen of verhelpen van gezondheidsklachten. Op basis van het onderzoek ontvangt men een gericht advies voor het optimaliseren van de werkplek omgeving. Daarmee kunnen klachten en verzuim worden teruggedrongen. Door middel van een directe aanpassing en advisering op locatie geeft het positieve bijdrage aan de productiviteit en werkervaring.

Een werkplekonderzoek kan op iedere werkplek worden verricht, van productieomgeving tot op kantoor. Door middel van een korte vragenlijst vragen wij de werknemer over zijn werkplek, werkgedrag en werkorganisatie.

2. Werkplekscan op locatie

Kantoormedewerkers  

Bij deze vorm loopt de werkplek adviseur rond op locatie. Medewerkers kunnen zich inschrijven op basis van een planning, of de adviseur benaderd medewerkers proactief op een afdeling om tips en correcties te geven over de geconstateerde werkplek en werkhouding.

* De inzet van de werkplekadviseur bedraagt minimaal 4 uur. Daarna is het mogelijk om (aansluitend) de dienst per uur af te nemen.

3. Tiltraining

De tiltraining is gericht op werknemers die bijvoorbeeld veel in het magazijn werken en/of veel tilwerkzaamheden verrichten. Er worden praktische tips gegeven en verschillende werkhoudingen doorgenomen. Op een interactieve manier wordt een gezonde houding bespreekbaar gemaakt.

Met een achtergrond als Oefentherapeut Cesar is onze adviseur gespecialiseerd in lichaamshouding op activiteitsniveau. Dit betekent dat zij analyseert welke activiteiten er plaats vinden en of dit in balans is met de belasting- en belastbaarheid van het bewegingsapparaat.

Er wordt gekeken naar verschillende lichaamshoudingen, er worden oefeningen meegegeven en deelnemers gaan samen aan het werk. Indien nodig wordt er gekeken of er til/hulpmiddel nodig zijn op de werkvloer.

Deze workshop is praktisch ingericht, men gaat direct aan de slag met praktijkvoorbeelden op de werkvloer. Op deze manier wordt men direct bewust van wat (zwaar)tillen met het lichaam doet.

4. Workshop / Webinar werkplekadvies

Voor werknemers die veel computer/kantoorwerkzaamheden verrichten komen voorbeelden en praktische tips aanbod. Er wordt doorgenomen wat een ‘optimale’ zithouding is en wat daarbij komt kijken.

Men wordt meegenomen in het aannemen van een actieve zithouding, dagelijkse situaties, het belang van variatie, oefeningen voor op de werkvloer en de zithouding voor in de auto. De workshop wordt verder gevuld aan de hand van vragen en behoeftes van de deelnemers. Aan het einde van deze workshop zijn deelnemers bewust en bekwaam van een ‘optimale’ werk- en zithouding.

Ook de zithouding in de auto kan besproken worden, in het geval dat medewerkers veel onderweg zijn.