Skip to main content
Tel: 026 7410 410

Bloedwaarden

Bloeddruk

Het hart trekt in rust ongeveer 60 tot 80 keer per minuut samen, waarbij onafgebroken bloed door de (slag)aders wordt gepompt. Het bloed vervoert zuurstof en voedingstoffen naar alle delen van het lichaam en verwijdert afvalstoffen. De hoogte van de bloeddruk is afhankelijk van de weerstand die het bloed ondervindt als het in het lichaam wordt rondgepompt. Op het moment dat het hart samentrekt  en er veel bloed door de slagaders geperst  wordt de druk op de vaatwanden hoger (bovendruk ofwel systolische druk). Daarna ontspant het hart  zich weer en wordt de druk op de vaatwanden lager. (onderdruk ofwel diastolische druk.) Wanneer de bloeddruk te hoog is kan dit een aanwijzing zijn dat het hart- en vaatstelsel niet optimaal functioneert. Een verhoogde bloeddruk is een risicofactor die de kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten vergroot. 

Normwaarden bloeddruk

Tips

Aanpassingen in je leefstijl kunnen je bloeddruk positief beinvloeden, voorbeelden hiervan zijn:

  • Stop met roken
  • Eet gezond: minder zout en vet
  • Probeer wat kilo’s kwijt te raken bij overgewicht
  • Beweeg voldoende
  • Leer omgaan met spanningen en stress
  • Drink minder alcohol: maximaal 1 glas per dag en niet elke dag

Onze leefstijlcoaches staan klaar om je te helpen bij deze veranderingen, Mail naar coach@activeliving.nl voor meer informatie.

Wanneer leefstijlaanpassingen niet mogen baten dan zou een arts medicijnen kunnen voorschrijven.

Cholesterol

Cholesterol is een vetachtige stof die het lichaam nodig heeft als bouwstof voor lichaamscellen en hormonen. Zonder cholesterol kan het lichaam niet functioneren. Maar langdurig een teveel ervan is schadelijk en is een risicofactor die de kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten vergroot. Cholesterol bestaat onder andere uit ‘gezond’ cholesterol (HDL) en ‘ongezond’ cholesterol (LDL). De verhouding tussen ‘gezond’ en totaal is belangrijk. Heeft u onvoldoende gezond cholesterol, dan neemt het risico op hart- en vaatziekten toe.

Normwaarden cholesterol ratio

Een verhoogd cholesterolgehalte kan veroorzaakt worden door ongezonde voeding, overgewicht, erfelijke aanleg en suikerziekte. Tevens stijgt het cholesterol met de leeftijd.  Voeding met veel verzadigd vet stimuleert de lever om meer cholesterol te maken. Normaal gesproken maakt het lichaam precies voldoende cholesterol aan om goed te kunnen functioneren. 

Tips

Door je leefstijl aan te passen kan je cholesterol waarde dalen. Lukt dit je niet alleen? Onze leefstijlcoaches helpen je graag (mail naar coach@activeliving.nl voor meer informatie). Dit kan op verschillende vlakken:

Voeding
​Er zijn 2 soorten vetten: onverzadigd en verzadigd vet. Voor je cholesterol is het goed om weinig verzadigd vet te eten en relatief veel onverzadigd vet.
Goed om te onthouden: 

  • Verzadigd vet is Verkeerd(snoep, koek, volle melk, kaas, vleeswaren)
  • Onverzadigd vet is Oke (noten, vette vis)

In eidooiers, (orgaan)vlees, paling, garnalen en schelpdieren zit van nature cholesterol. Dit voedingscholesterol heeft effect op je cholesterol, maar het is wel minder dan verzadigde vetten.

Gewicht
Overgewicht gaat vaak samen met een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed. Vooral bij veel buikvet neemt het cholesterolgehalte toe. Om dit te voorkomen is een gezonde voeding en voldoende beweging belangrijk. 

Bewegen
Probeer minimaal 2,5 uur per week te bewegen. Door voldoende te bewegen verlaag je het slechte LDL-cholesterol. Ook verhoog je zo het goede HDL-cholesterol.

Roken
Roken verlaagt en beschadigt het gunstige HDL-cholesterolgehalte. Door te stoppen met roken herstelt dit zich weer.

Wanneer alleen leefstijlaanpassingen niet mogen baten dan zou een arts medicijnen kunnen voorschrijven.

Glucose en HbA1C

Het glucosegehalte, ofwel ‘suikerspiegel’ in het bloed wisselt gedurende de dag in hoogte; dat is heel normaal. De pieken en dalen mogen alleen niet te hoog en te laag zijn. Het is belangrijk dat de hoogte van de bloedglucose tussen bepaalde waarden blijft. Symptomen behorende bij een laag glucose gehalte (< 3,5 mmol/l) zijn bijv. concentratieverlies en een gestoorde fijne motoriek. Bij glucosewaarden die nog lager liggen dan 3.0 mmol/l kunnen er onder andere symptomen optreden als hartkloppingen, zweten, hoofdpijn, verwardheid, vermoeidheid.

Normwaarden glucose

De oorzaken van het ontstaan van een verlaagd glucosegehalte kan zijn dat men te weinig of te laat eet. Symptomen bij een afwijkend hoog glucosegehalte (> 11 mmol/l) zijn bijv. het optreden van dorst, jeuk, veel plassen, vermoeidheid en weinig eetlust. Overigens lukt het niet iedereen om de bloedglucose altijd binnen de grenzen te houden. Een enkele uitschieter is niet zorgwekkend.

Bij het PAGO is het HBA1c gehalte in het bloed bepaald. Het HbA1c gehalte geeft de gemiddelde bloedsuikerwaarde aan over een periode van 2 à 3 maanden. De suikerwaarde in het bloed wisselt gedurende de dag in hoogte. De pieken en dalen mogen alleen niet te extreem zijn. Symptomen behorende bij een laag glucose gehalte zijn bijvoorbeeld concentratieverlies, een gestoorde fijne motoriek en bij zeer lage waarden kunnen hartkloppingen, zweten, hoofdpijn, verwardheid en vermoeidheid voorkomen. De oorzaken van het ontstaan van een verlaagd glucosegehalte kan zijn dat men te weinig of te laat eet. Symptomen bij een afwijkend hoog glucosegehalte zijn bijv. het optreden van dorst, jeuk, veel plassen, vermoeidheid en weinig eetlust. Overigens lukt het niet iedereen om de bloedglucose altijd binnen de grenzen te houden. Een enkele uitschieter is geen ramp.

Normwaarden HbA1C