Tel: 026 7410 410

Functionele testen

Duuruithoudingsvermogen

Een goed duuruithoudingsvermogen is de basis voor sport beoefening. Door middel van een passend bewegingsprogramma kan de conditie vrij snel verbeterd worden. Het verbeteren van de conditie zorgt voor een verschuiving van de vermoeidheidsgrens, verhoogt de belastbaarheid en bevordert het plezier tijdens lichamelijke activiteiten. Een onvoldoende duuruithoudingsvermogen betekent dat men al bij korte duurinspanning (bijvoorbeeld traplopen) vermoeid en in ademnood raakt. Het hart- en vaatstelsel wordt eerder zwaar belast bij een gering duuruithoudingsvermogen. Tevens treedt geestelijke vermoeidheid hierbij eerder op. Over het algemeen kan gesteld worden dat bij mensen met een gering duuruithoudingsvermogen het niveau van belastbaarheid lager ligt dan bij mensen met een goed duuruithoudingsvermogen.

Om nauwkeurig te bepalen hoe het met de conditie gaat (VO2-max bepalen) is meting met langdurige en oplopende intensieve lichamelijke inspanning nodig waarbij de zuurstofinname en –uitstoot wordt meten. Een andere methode om conditie te berekenen is de Astrand test. Dit is de test die tijdens de Pago keuring is uitgevoerd. 

Normwaarden VO2max

Tips

Om de uitslag van de fietstest te verbeteren is het goed om meer te gaan bewegen. Dit kan al door kleine aanpassingen in je dagelijks leven. Bijvoorbeeld door tussen de middag een rondje te lopen of door de auto verder van werk af te parkeren zodat je het laatste stuk kan wandelen. Ook is het goed om te sporten, zoek een sport die je écht leuk vindt om te doen en kijk of je een sportmaatje kan vinden. Samen is het leuker en je hebt direct een stok achter de deur!

Longfunctie en roken

Spirometrie is een eenvoudige en zeer betrouwbare techniek om de longfunctie of longcapaciteit te meten. We bekijken de verhouding tussen de totale longinhoud (liter) en de hoeveelheid lucht die u in 1 seconde met kracht kunt uitblazen. Dit noemen we de Tiffeneau-index. Een onvoldoende longfunctie wijst op een te hoge weerstand in de longen (verkouden, obstructie). Fysieke inspanning bij personen met een verminderde longfunctie levert meer risico’s op voor de gezondheid en het welzijn.

Normwaarden spirometrie

Tips

Wil je stoppen met roken om je longfunctie te verbeteren? Onze leefstijlcoaches helpen je hier graag bij, mail naar coach@activeliving.nl voor meer informatie.

Om vast een goede start te kunnen maken hebben we 3 tips:

  • Zet de redenen waarom je wil stoppen voor jezelf op papier.
  • Vertel je omgeving dat je gaat stoppen. Dit werkt als stok achter de deur.
  • Stel het stoppen niet uit, als je wil stoppen doe het direct en niet ‘vanaf volgende maand’, of ‘per 1 januari’.
Onze diensten

Bekijk onze menukaart en zie wat wij voor u kunnen betekenen.

Neem contact op

Heeft u interesse en wilt u graag meer informatie? Bel ons op 026-7410410 of mail naar info@activeliving.nl

ISO

Het managementsysteem van Active Living B.V. is goedgekeurd voor de volgende norm(en): ISO 9001:2015 en ISO 27001. Daarnaast is onze softwareleverancier ook ISO 27001 gecertificeerd.